38.BOLE ULUSLARARASI HAVAALANI


Bole Havaalanı sadece Etiyopya’yı değil, komşu birçok Afrika ülkesini de dış dünyaya bağlayan bir kapıdır.

Bole havaalanına yolcu karşılamak için gidiyorsanız ve pasaportunuz yanınızda değilse, terminale giriş için yaklaşık 0,75 dolar ödemeniz gerekir. Bunu duyunca yadırgamıştım. Sonra öğrendim ki; fakir insanlar yağmurdan veya akşam soğuktan korunmak için havaalanında yatmaya başlayınca bu şekilde bir çözüm üretmişler.

Etiyopya’ya giderken üzerinizde 3.000 dolardan fazla para varsa pasaport işlemleri öncesi bildirimde bulunmanız gerekir. Gümrükten geçip ülkeye giriş yaparken “10 adet” uygulamasına dikkat etmelisiniz. Bavulunuzda aynı tip gömlek veya oyuncaktan 10 adet varsa gümrüğe tabidir, 9 adet ise vergiden muaftır. Yurt dışı uçaklarının hostesleri giderken 5–6 adet boş bavulla gider, dönüşte bu bavullar ağzına kadar doludur. Özellikle yardım amaçlı gezilerle gelenler, yanlarında getirdikleri hediyeleri ülkeye gümrük ödeyerek sokarken şaşkınlıklarını gizleyemez.

Arap ülkelerinin düşük profilli çalışan ihtiyacını karşıladığı ülke Etiyopya’dır. Bu nedenle Bole havaalanında her akşam yüzlerce genç kızın uçağa binerek bu ülkelere gider. Bu yolculuk öncesi pasaport ve gerekli izinler için günlerce uzun kuyruklarda beklemeleri gerekir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER