57. ETİYOPYA'DAKİ ÇİN YATIRIMLARI


Yabancı yatırımcıya sağlanan hakların geri alınması, yabancı yatırımcıyı kara kara düşündürürken, uzun süre komünizm ile yaşamış Çinliler bu durumu makul karşılıyor.

Çin Afrika’da her ülke için aynı stratejiyi uyguluyor. Çin Eximbank’ı yatırımlarda çok aktif. İhalelerde en düşük fiyatı veren Çin firmalarının olası zararları Çin Devleti tarafından garanti altına alınmış durumda. Etiyopya’nın başka ülkelere olan borçları Çin devleti tarafından kapatılmakta, karşılığında madenlerin işletme hakları çok uzun yıllara dayalı kontratlarla Çin’e devredilmekte. Ekonomi bakanlığına gittiğinizde, uluslararası ticari ilişkilerin takip edildiği yerde 2 kapı var. Bir kapının üzerinde “Çin Devleti ile ilişkiler”, diğerinin üzerinde “Diğer ülkelerle ilişkiler” yazıyor. Etiyopya’da bir devlet dairesine gittiğinizde, görüşeceğiniz üst düzey bürokrat veya bakanın kapısından içeri girerken, mutlaka görüşmesi bitmiş ve odadan çıkan bir Çinli heyet görürüsünüz. Etiyopya’daki tek ve en büyük serbest bölge Çinlilere aittir. Çinli yatırımcılar, hemen her iş kolunda fabrikalar açmış durumda.

Etiyopya’nın yatırım anlamında en büyük projesi “Büyük Rönesans Barajı” Benishangul-Gumuzbölgesinde, Sudan sınırının yaklaşık 15 km doğusunda. 2011’de yapımına başlanmış ve halen devam etmekte. Bitince Afrika’nın en büyük, dünyanın 7.büyük barajı olacak. Baraj, Mavi Nil sularının bir kısmını tutmakta, diğer kısmını serbest bırakmakta. Bu nedenle rezervuarın dolması toplamda 15 yılda tamamlanacak. Barajın gövde uzunluğu 1.780 metre ve yüksekliği 155 metre olup  4,8 milyar dolara mal olacağı hesaplanmakta. Devlet, baraj için yerli ve yabancı piyasalara tahvil ihraç etmiş. Hidroelektrik santrallerinin yaklaşık 1,8 milyar ABD Doları tutarındaki türbinleri ve ilgili elektrikli ekipmanları Çin bankaları tarafından finanse edilmiş.

Avrupa ve Amerika uzun yıllar önce bu ülkeye girmiş ancak yatırım olarak bir şey yapmamış. Madenleri yükleyip götürmüş. Sadece kola ve bira fabrikası açılmış. Her nasıl olduysa 20 yıl önce yapılmış 1 adet çimento fabrikası var. Çin yatırımları da son 20 yıldır ülkede fabrika ve sanayi yatırımları ile devam ediyor. Çin’den sonra Etiyopya'daki en büyük yatırımcı Hindistan'dır.
  
Çin’den gelen heyetten bir yetkili konuşma yapıyor. Toplantı Çinceden Amharikçeye çeviri halinde devam ediyor. Çinli konuşmacı, ortama sıcak bir hava katmak amacıyla bir fıkra anlatıyor. Ancak fıkra çok uzun, çevirisi de doğal olarak çok uzun olacak. Etiyopyalı tercüman 10 dakika Çinliyi dinledikten sonra dinleyicilere; “Bu Çinli komik bir fıkra anlattı ama çok uzun, en iyisi siz toplu halde gülün adam mutlu olsun” diyor. Etiyopyalılar hep beraber gülüyorlar. Bunun üzerine Çinli konuşmacı hayretler içinde kalıyor ve tercümana “Sizin diliniz ne kadar güzelmiş, benim 10 dakikada anlattığım fıkrayı, 10 saniyede çevirdiniz ve insanlar güldü” diyor.


Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

5. DİL