41.STK VE BÜYÜKELÇİLİKLER


NGO’lar (Non Goverment Organisation), yani STK’lar (Sivil Toplum Kuruluşu), özellikle su kuyusu, sağlık, gıda ve eğitim konularında çalışır. STK’ların onlarca personeli en iyi yerlerde yer, içer, konaklar, son model 4x4 lerle dolaşırlar. Yılsonu gelince yapılan yardımlar bilançolar halinde açıklanır. Yayınlanan bilanço 1 milyon dolarsa, gerçek yardım 200.000 dolardır. Geri kalan 800.000 dolar; NGO personelinin 1 yıl boyunca yiyip, içip, gezdikleri ve uçak bileti paralarıdır.


Yılın 3-4 ayı yağan muson yağmurlarına rağmen Etiyopya’da halkın suya erişimi halen çok sınırlı. Derinlik ve açılacağı bölgeye bağlı olarak maliyeti 5.000 ila 10.000 dolar arasında değişen su kuyuları için siz de bir STK ile irtibata geçerek, adınıza bir su kuyusu açtırabilirsiniz.

ABD ve İngiltere Büyükelçilikleri, çok geniş alana yayılmış durumda. İçinde golf sahası, lojmanları, sosyal tesisleri, marketleri, her şey var. Burada 1.000-1.500 kişi çalışıyor. İçlerinde jeologdan ziraat mühendisine, kimyagerden dil bilimcisine kadar bir sürü insan ülke hakkında her konuda raporlama yapıyor. Hepsi diplomatik pasaportlu, ülkeye giriş çıkışta aranmıyor. Bu ülkede Amerikan koleji 1940 da, Hilton oteli 1945 de açılmış. O yıllarda bu ticari kuruluşların para kazanması, kar etmesi mümkün değil. Zararları uzun yıllar ABD tarafından karşılanmış. Bu kurumların öncelikli amacının; orada misyonerlik ve raporlama faaliyetinde bulunan görevlilerin çocuklarının eğitimi, ailelerin konaklaması için olduğunu düşünüyorum.

Türkiye Etiyopya’da Büyükelçilik açan 6.ülke. Toplam 5-6 personel çalışıyor. Büyükelçimiz dışında diğer personel şehir içinde kendi kiraladıkları evlerde ikamet ediyor. Personel 2 yıl kalıp başka ülkeye gidiyor. Ülkede ayrıca bir Ticaret müşavirimiz var. Orada iş yaptığım sürece Ticaret Müşavirimizin, Büyükelçilik personelinin ve hem de Büyükelçimizin bana ve Türk işadamlarına olumlu yaklaşımlarına şahit oldum.



Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER