48. DİLENCİLER


Ve dilenciler… Yazmak istemiyorum ama dilenciler:

Şehirde gözünüze ilk takılacak şey dilencilerdir. Yolda, kilise ve cami önünde, markete girişte, aklınıza gelen her yerde… Büyük bölümü gece sokakta uyur, karanlıkta yolda yürürken dikkat etmezseniz, uyuyan bir dilenciye takılabilirsiniz.

Acaba “fakir ülke” imajının kaybolmasın ve yurt dışı yardımlar devam etsin diye mi devlet bunlara müsamaha gösteriyor diye düşündüğüm de oldu.

Dilenciler, ilk yıllarda oldukça utangaç bir yüz ifadesine sahipti.  Arabaya uzaktan çekingen gözlerle bakar ve siz işaret etmeden yanınıza gelmezlerdi. Para alınca da şükranlarını belirten yüz ifadesi ile defalarca eğilip geri çekilirlerdi. Yıllar içinde beyazların sayısı arttıkça dilencilerin dilenme şekli de değişti. Yüzlerdeki o çekingen ifade gitti, önce siz çağırmadan gelip arabanızın camını tıklatıp para istemeye, 2014 yılına geldiğimizde ise, araba camına bayağı kuvvetli vurmaya, para vermezseniz de yüzünüze karşı laf saydırmaya başladılar. Etiyopya’dan yurda döneli 5 yıl geçti, şu an işi hangi seviyeye taşıdılar, bilmiyorum.

Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER