49. ADDİS'TEN DİĞER TESPİTLER


3 milyon nüfuslu Addis Ababa’nın yerel dildeki karşılığı, “Yeni çiçek” tir.
Meskel Square (Haç meydanı) Addis Ababa’nın en önemli meydanıdır. Resmigeçitler, önemli gösteriler, dini ayinler hep bu meydanda yapılır.

Özellikle yabancıların yoğun olduğu bölgeler, ana caddeler, kaliteli otel ve restoranlar çok güvenlidir. Pek çok şehirde olduğu gibi, geceleyin ara sokaklar tehlikelidir. Ortalama bir yabancının, cebinde en az 500 dolarla dolaştığını bilen kötü niyetli insanlar her ülkede olduğu gibi burada da vardır. 

Kafeler günlük yaşamın önemli bir parçasıdır. Günün her saatinde kafeler doludur. Addis Ababa’da “Kaldi’s Cofee” de içilen bir “Makiyato” günün yorgunluğunu alır.  Masada bir veya iki kişi olarak oturuyorsanız, yerel halk, müsaade istemeden boş sandalyeye oturur. Kahveden sonra en çok tercih edilen, yerel dilde “Şay” şeklinde söylenen çaydır.

Şehirde 3–4 adet Türk lokantası var. Hijyen ve yemek kalitesini fazla dert etmiyorsanız gidebilirsiniz.  Restoranda, bir köşede Etiyopyalı kızlarla muhabbet edip nargile içen tipler vardır. İşleri güçleri yoktur, sabahtan akşama kadar lokantada otururlar. Gözleri lokantanın kapısındadır, içeri girecek yeni yüzleri beklerler. Şayet yeni gelmiş biriyseniz hemen masanıza gelip tanışırlar, yedi sülalenizi sorgulayıp, dostluk kurarlar, oraya neden geldiğinizi anlamaya çalışırlar. Konuşma ilerleyince, size çok şanslı olduğunuzu, Allah’tan ona rastladığınızı, her türlü devlet dairesinde işinizi çözecek adamları tanıdıklarını söylerler. Yerel ortakları ile iş yaptıklarını anlatarak kendilerine patron süsü verirler. “Bana bir adam ayarlar mısın, yarın bana şehri gezdirsin, gideceğim yerler var” derseniz, hemen size; “Abi bana günlük 100 dolar verirsen seni gezdiririm” derler. Bu arada bunlarla ne konuşursanız aynı gün orada yaşayan herkes duyar. Türk restoranlarına yerel halk da ilgi gösterir. Yolunuz düşerse en risksiz yiyecek kaşarlı pidedir.


Limuzinli düğün konvoyu, şehrin tamamını dolaşır ve önünde giden kamyonetin arka kasasında duran kameraman bütün yolculuğu kaydeder. Limuzinler günlük kiraları 2.000–3.000 dolar arasında kiralanır. Üst gelirdeki kişilerin yaptığı düğünlerin ayrılmaz bir parçasıdır.

Ana caddelerde kitap ve telefon kontör satan onlarca genç görürsünüz. Telefonunuz kontörlü ise, bu gençlerden satın aldığınız plastik kartı kazıyıp (bizdeki kazı-kazan gibi) 24 haneli numarayı mesaj attığınızda hemen devreye girer.

Addis Ababa’da ana cadde üzerinde tabut satan dükkanlar görürsünüz. Hristiyanlar ölen yakınlarına dışı çeşitli tipte içi renkli kumaş kaplı tabutlardan beğenip satın alır.

Merkezden varoşlara doğru giderken, Afrika’da olduğunuzu hatırlatan enteresan görüntüler başlar. Son 20 yıldır yapılan yüksek binalar, henüz varoşlara ulaşmamıştır. Dalgalı saçtan yapılmış “teneke evler” şehir içinde her geçen gün azalmakta, ancak varoşlarda çok yaygın şekilde görülür.


Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER