44. BOB MARLEY


Aslen Jamaika doğumlu olan Bob Marley’in (1945-1981) heykeli, Ring Road üzerinde, Bole havaalanına çok yakın bir konumdadır. Reggae müziğin öncüsü olan sanatçının özellikle 1978 yılında Etiyopya ziyareti ve Afrika halklarına verdiği destek biliniyor. Caddelerde Bob Marley ile aynı dini inancı taşıyan onlarca genç Etiyopyalı görürsünüz.
Rastafarianizm, kökeni Mısır olan Ra dinlerinin Hıristiyanlık ve Yahudilik dinleriyle birleşmesinden ortaya çıkmıştır (*). Dinin kurucusu Leonard Howell’dir. Birçok din mensubu etin sadece bazı türlerini yerken, kabuklu deniz ürünleri yemezler. Vücudun toprağa tek bir parça olarak girmesi gerektiğine inanılır. Saç ve tırnak kesilmez, ameliyat olarak vücutlarından parça kestirmezler. Bob Marley 1977 yılında futbol oynarken ayak başparmağını yaralamış ve parmağı kangren olmuştur. Marley dini inanışı nedeniyle parmağının kesilmesini istememiştir. Bunun sonucunda hastalık cilt kanserine dönüşmüş ve maalesef bu da Bob Marley’in canına mâl olmuştur.
Bu inanışta belki de hepimizin en fazla dikkatini çeken nokta, inananların saç şekilleridir. Günümüzde rasta ismi ile bir modanın da öncüsü olmuştur. Rastalar Jah’ın (inandıkları Tanrı) uzun tırnaklarıyla bir gün onları yeryüzünden alıp Zion’a (cennete) götüreceğine inanırlar.

“Don’t worry be happy”, “No woman no cry”, “I shot the sheriff”, “Could you be loved” gibi eserlere imza atan Bob Marley’in doğum günü 6 Şubat her yıl özel program “U day festival” ile kutlanır. Bob Marley hayranı iseniz Addis Ababa ziyaret tarihinizi bu güne göre ayarlayın derim.

 (*) C.SEBER – Rastafarianizm, Bob Marley ve birkaç şey

Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER