20. KABİLE YAŞAMI


Kabile yaşamını görmek için bu bölgelere seyahat ediyorsanız, güvenlik konusunda risk alıyorsunuz demektir. Yanınızdaki tercüman da konuşulan dili anlamaz. Her kabilenin yaşamı, yemek kültürü, giysileri, yüz boyaları ve müzikleri farklıdır. Öne çıkanlardan bazıları;



Hamer ve Banna kabilelerinde her yıl Ukuli Bula (Bulls of Jumps) olarak adlandırılan, çocukluktan yetişkinliğe geçiş törenleri düzenlenir. Gençliğe geçmeye aday çocuklar, yan yana dizilmiş 20-30 adet sığırın üzerinden düşmeden koşarlarsa, yetişkin olarak kabul edilirler.


Suri kabilesinde bir erkeğin evlenebilmesi için 30-40 ineği olması gerekir. Erkek, düğün töreninden önce eşinin ailesine belli sayıda inek verir.  Suri’lerde kararlar mecliste erkekler tarafından alınır. Kadınların görüşlerini dile getirmelerine izin verilmez. Alınan kararlar, topluluğun ritüel şefi (komoru) tarafından özetlenir ve duyurulur (*). Suri kabilesinde Donga çubuk dövüşünde, yüzlerce savaşçı, güçlerini göstermek, saygı görmek ve kızlarla çıkmak için uzun çubuklarla savaşmaya gelirler (**).  Erkekler düşman grubundan birini öldürdükten sonra kendi bedenlerine yara açarak bunu simgesel hale getirirler.


Boyanmış, delinmiş, vücuda süslenmiş bu insanlar kıyafet ve boya şekillerine göre Hamer, Arbore, Kara ve Ari kabilelerini temsil ediyor (***).

  
Güneyde, kadınların alt dudak büyütmesi dünyaca meşhur bir adettir. Kadınlar ufak yaşlardan başlayarak ağızlarının içine geniş yuvarlak cisimler koyar ve alt dudaklarını aşağı doğru sarkıtır. Bu bölgede bir kadının alt dudağı ne kadar sarkıksa o kadar değerli kabul edilir.



Halen pek çok Afrika ülkesinde uygulanan “kadın sünneti”, Etiyopya’nın kırsal kesimlerde de sık görülür. Kadınların cinsel organı etrafındaki derilerin bir kısmı bıçakla veya jiletler kesilerek alınır. Bu sayede kadının cinsel isteği dizginlenmiş olduğu kabul edilir. Hijyen ve sağlık kurallarına uyulmadan yapılan bu sünnet nedeniyle her yıl binlerce kadın hayatını kaybeder.



(*) www.atlasofhumanity.com
(**) D.BBROWN – www.lonelyplanet.com
(***) africageographic.com


Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER