51. HARAR

Etiyopya’nın Somali’ye 150 km mesafede bulunan Harar, Addis Ababa’dan sonra en çok yaşadığım şehir oldu. Addis Ababa’dan Dire Dawa’ya 50 dakikalık bir saatlik uçak yolculuğu ve ardından kelle koltukta 45 dakikalık bir minibüs yolculuğu ile Harar’a gidilir. Deniz seviyesinden 900 metre yüksekteki Harar, islamın 4.kutsal şehir olarak anılır.

Geçmiş dönemde kendi krallığını kurmuş, çevresinde o dönemde yapılmış surlar var. Şehre giriş için yapılmış beş ana kapı, İslamın beş şartını işaret eder. Surlar ve giriş kapıları UNESCO korumasında. En görkemli kapının üzerinde ise Emir Abdullah’ın resmi bulunur.

Harar’ın Habeşistan tarihinde ve Habeşistan-Osmanlı ilişkilerinde de çok önemli bir yeri var. Osmanlı döneminde yapılan pek çok eseri bu şehirde görebiliyoruz. Bakımsız halde bulunan bu yapıların bir kısmı TİKA tarafından onarılmış.
Harar evlerine girdiğinizde, kapının iç tarafında kapının hemen üzerinde ahşap çıkıntılar vardır. Bu çıkıntılara; evde evlenme yaşına gelmiş kaç kız varsa, o kadar sayıda rulo şeklinde halı veya kilim konulur. 

Evin iç duvarları tabak ve benzeri süslerle doludur. Oturmak için sedirler ve bu sedirlerin üzerinde halılar vardır. Müslüman nüfusun önemli kısmı eski yıllarda özellikle Yemen’den Harar’a gelenlerdir.

Harar’da yaygın olarak ekilen ve uyuşturucu özelliği olan Khat (veya “Çad”) bitkisi, ortalama 1,5 metre boyundadır. 50 cm boyunda kesilerek toplanan dalları her gün Dire Dawa havaalanına taşınır, ilaç sanayinde kullanılmak üzere taze taze yurt dışına ithal edilir. Harar–Dire Dawa yolu üzerinde bu işin borsası vardır. Harar erkekleri Müslüman olmasına rağmen bu uyuşturucu bitkinin müptelasıdır. Sürekli ağızlarında adeta geviş getirir gibi çiğnerler ve uyuşuk bir halde yol kenarlarında otururlar veya uyurlar.  

                                                                       Harar’da bir pazar yeri…

Harar kadınını, yükünü başının üzerine koyup taşır. Bu sadece Harar’lı kadınlarına özgüdür, Etiyopya’nın diğer şehirlerinde göremezsiniz.

                                                    Hararlı bir kadın; Başında yükü, sırtında bebesi…

Harar’da deve ile taşımacılık oldukça yaygındır.Başında yükü, sırtında bebesi…Bu fotoğraf Harar’dan doğuya doğru Jigjiga istikametine giderken çekildi. Yol boyu belli aralıklarla ikaz tabelaları var. Bu tabelalarda mealen “yıllar önce döşenmiş mayınların temizlendiği ancak yine de dikkatli olunması” uyarısı var.

Ünlü Fransız yazar (1854-1891) Arthur Rimbaud’un yaşadığı ev, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

5. DİL