59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER

Etiyopya; tarih, coğrafya, dinler, jeolojik yapı, kabile yaşamı, safarisi ile çok zengin bir kültüre sahip. Önemli yerleri görmek için 1 aylık bir zaman bile yetmez. Yerel tur firmaları “kuzey paketi” ve “güney paketi” şeklinde haftalık turlar düzenliyor. Bole havaalanından pek çok şehire iç hat uçuşu var . Sabah ilk uçakla gidip akşam son uçakla tekrar Addis Ababa’ya döneceğiniz günübirlik seyahatler yapılabilir. Ülke içi turlara; hepatit, sarıhumma ve sıtma aşılarını yaptırarak gitmek iyi olur.
 
Kuzey doğudaki Danakil Çölü, Danakil Çöküntüsü, Erta Ale (sigara içen dağ) gibi ekstrem seyahatleri düşünmüyorsanız (ki oraları ben de görmedim), hedefinizde tarihi yerler, dini figürler ve Afrikadaki yaşamı görmek varsa bunların bazıları hakkında kısa bilgiler verelim;


Axum obelisks: Başşehri Yeha olan Axum Krallığı, kuzey Etiyopya'da bilinen en eski uygarlıktır.  Burası dünyanın en uzun monolitleri ve dikilitaşları ile ünlüdür.  Dikilitaşların üzerine yaşanan tarih işlenmiş. Antik çağdan kalan Stelae Parkı'nda 33 metrelik en büyük dikilitaş uzun zaman önce devrilmiş ve parçalar halinde yerde yatıyor. Diğer dikilitaşlar halen ayakta. Hristiyanlık öncesi döneme ait anıtlar; Axum Obelisks veya Stelea (M.Ö.2.y.y.), Axumite öncesi Yeha'nın "Ay Tapınağı" (M.Ö.5.y.y.), Kraliçe Sheba ve Ahit Sandığı'nın hamamı ve sarayı öne çıkanlar arasındadır. Ahit Sandığı'nın Kudüs'teki Tapınaktan getirildiği söylenir. Axum Krallığı MS 4. Yüzyılda Hıristiyanlık ve MS 6. Yüzyılda İslam, ile tanışmıştır. Tigray dağlarına dağılmış 120'den fazla kaya kesme kilise, manastır ve mağara vardır. 

Necashi Ashame türbesi: Axum kralı Necashi Ashame’nin türbesi ve bahçesinde 12 sahabenin mezarları, Mekele şehrine 60 km mesafededir.

Tana Gölü – Mavi Nil: Bahir-Dar şehrine yakın mesafede, Mavi Nil’in doğduğu, Etiyopya en büyük gölü Tana’da motor sefası, göl kenarında gezinti, göl içindeki adada antik manastırı görmek ve 200 metre genişliğindeki şelale önünde resim çektirmek gerek.



Lalibela kaya oyma kilise: 12. yüzyıl kaya oyma Lalibela Kilisesi UNESCO korumasında. Duvarlarına Kral Süleyman ve Sheba Kraliçesi'nin öyküsünü anlatan resimler çizilmiş. 15. yüzyıl resimlerindeki Bizans motifleri, Bizans dünyası ile temasta olduklarını gösterir. Bir rivayete göre; Saba Kraliçesi, Etiyopya'nın ilk kralı olan Menelik'i doğurdu. Kraliçenin kızı, babası Kral Solomon olan oğul doğurdu ve bu Zagwe Hanedanının atasıydı.  Zagwe kralları 13.yüzyıla kadar hüküm sürdü. Lalibela’nın tarihteki ilk adı Roha idi.

Simien Milli Parkı:
Gondar'ın 100 kilometre kuzeyindeki Debark kasabası, Simien Dağları yolunda son konaklama noktasıdır. Dağlarda Etiyopya'ya özgü Gelada maymunu, Simien kurdu, babun ve sakallı akbabalar yaşar. 1969 da kurulan milli park UNESCO Dünya Mirası Listesindedir. Deniz seviyesinden ortalama 1000 m. yüksekliğinde kayalıklar bir bölgede 4.000 m. yüksekliğe kadar çıkar ve Afrika'nın dördüncü en yüksek dağı olan 4.550 metrelik Ras Dashen’i oluştururlar.

Gondar Kalesi: Başkente 750 kilometre uzaklıktaki Gondar’da 17. yüzyıldan kalma İmparator Fasilidas sarayı UNESCO koruması altındadır. Bölgede büyüleyici birçok tarihi bina ve kalıntı görülebilir. Saray, İmparator Fasilidas’ın oğlu İmparator Yohannes (1667-1682) ve daha sonra torunu Iyasu (1682-1706) tarafından ilave yapılarla genişletildi.



Awash Ulusal parkı: Addis Ababa’ya en yakın tabiat parkı, Oromiya bölgesinde, Awash Ulusal Parkı’dır. Etiyopya kurdu, maymun, babun, leopar, ceylan, zebra ve çitaları burada görebilirsiniz. Addis Ababa’nın güney batısındaki Walliso ve doğusundaki Sodere'deki kaplıcaları tıbbi turizmin merkezidir.
         
Sof Omar mağarası: Web Nehri’nin kireçtaşı dağ eteklerinde yeni bir kanal açarak oluşturduğu Sof Omar mağarası, doğal bir sanat eseridir. Adını Şeyh Sof Omar’dan alan mağara, yirmi metre yüksekliğinde taş sütunlar, payandalar, yivli kemerler ve yüksek tonozları ile doğal bir mimari harikasıdır. Mağaraların içinde yarasalar, balıklar ve kabuklular, kuşlar, dev kaplumbağalar, yılanlar ve kertenkeleler yaşar.
        
Omo vadisi: Nechsar, Mago ve Omo milli parkları bu SNNP eyaletindedir. Omo Nehri ve kıyısındaki kabile yaşamları, alt dudaklarını genişleten kadınlar, vücutlarına çivi sokan erkekler hep bu vadidedir. Bu Milli Parkları ziyaret etmeyi planlıyorsanız, tur programlarını tercih etmeniz gerekir.

       
Tiya Taşları: Etiyopya’nın bilinen tarih öncesine ait mezar kompleksidir. Grige Bölgesi'ndeki Tiya, 1980 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alındı. Buradaki 40'tan fazla antik “stela” nın en büyüğü 3,90 m yüksekliktedir. Monolitlerin oymaları veya amaçları hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmiyor. Fransız arkeologların kazılarında, stellerin 18-30 yaş arasındaki bireylerin toplu mezarlarına ait olduğu ortaya çıkarmıştır.

Lower Awash: Afar Depresyonunun batısında, Addis Ababa'nın 300 km kuzeydoğusundadır. 150 km 2 lik bir alanı kaplar. 1965 den bu yana jeologlar ve arkeologlar tarafından kazılar devam etmektedir. İki milyon yıl öncesine ait aletler, yemek ve barınak izleri, fosilleşmiş su aygırları, gergedanlar, filler ve çeşitli antiloplar da burada bulunmuştur. En görkemli keşif, 1974 yılında bulunan ünlü Lucy'dir.

Harar: Surlarla çevrili Harar kentinin bilinen geçmişi 13. yüzyıla kadar uzanır. Harar'ın stratejik konumu, onu İslami kültür ve ticaretin önemli bir merkezi haline getirmiştir. Harar, İslam'ın dördüncü en kutsal şehri olarak kabul edilir. Antik kent, otantik pazar yeri, çevresinde yükselen dağları, ünlü Fransız şair Arthur Rimbaud’un yaşadığı ev görülmeğe değerdir. Akşam hava karardıktan sonra sırtlanı etle besleyen adamın gösterisi, turistlerin ilgi odağıdır.

Şeyh Hüseyin (Shiek Hussein): Balya bölgesinde; mucizevi güçleriyle ünlü Sheik Hussein'in kutsal türbesini, doğum ve ölüm günü olarak kabul edilen günlerde, Etiyopya'nın her yerinden ve komşu ülkelerden 50.000 kişi ziyaret eder. Hac birkaç gün sürer. Son dualar yapılır, hacılar ruhsal olarak zenginleşir.



Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR