58. ADDİS ABABA'DA GEZİLECEK YERLER


Sadece Addis Ababa’yı gezmek için üç günlük bir program yeterlidir. Haziran-Eylül arası muson yağmurları var. Ekim-Mayıs arası tarihler daha uygun olur. Ziyaretiniz iş amaçlı ise internetten tatil günlerini, bayramlarını kontrol edin. Ülkeye girişte 3.000 doların üzerinde paranın deklere edilmesi gerekir. THY ve Mısır Hava Yollarının her gün uçuşu var. THY ile 5 saatlik, Mısır Hava Yolları ile Kahire aktarmalı 7 saatlik yolculuk sonrası Bole Havaalanına varılır. Yolculuk süresi ve varış saati bakımından THY tercih edilmeli. 2.500 rakımdaki Bole havaalanı, oksijen azlığı nedeniyle bazı tip uçakların kalkışında problem yaratır. Bazı uçaklar kalkış sırasında 30-40 yolcu koltuğunu boş bırakır. 

Konaklama için mümkün olduğu kadar kaliteli otelleri tercih etmeniz ve gitmeden önce rezervasyon yapmanız iyi olur. Afrika Birliği toplantıları olan dönemlerde iyi otellerde yer bulmak neredeyse imkansızdır. İsmi duyulmamış otellerin, web sitelerindeki yıldızlar sizi yanıltmasın. Sheraton ve Hilton otelleri ülkelerin Büyükelçilik çalışanları, NGO personelleri, zengin işadamları, üst düzey bürokratlar, elit yerel halk tarafından tercih edilir. Kalite Türkiye standardındadır. Konaklama için pahalıdır ama yemek fiyatları kalitesine göre uygundur. Bahçesinde her akşam canlı müzik dinleme imkanı vardır.

Akşam için “Traditional Restaurant”lara giderseniz yemek boyunca farklı bölgelerin halk danslarını seyredersiniz. Danslar genellikle çok hareketli ve hızlıdır. Mideniz hassas ise yerel yemekleri dikkatli yemeniz gerekir. Şehirde Türk restoranların yanı sıra Ermeni, İtalyan, Yunan ve Hint restoranları da var. Özellikle Ermeni ve Yunan restoranlarında Türk yemekleri aynen mevcuttur.

Gezilecek yerleri kısa başlıklar halinde verelim dersek;


Bole caddesi: En popüler caddesi olan Bole’yi boydan boya yürümeniz 1 saat sürer. Cadde havaalanından başlar ve şehrin en önemli meydanı olan Meskel Square’de sona erer.

Heykeller: Önemli kavşakların hepsinde geçmiş dönemi hatırlatan veya ayrı hikayeleri olan heykeller vardır.

Müzeler: National Museum’da Lucy ile tanışmak ve eski dönemi mutlaka görmek gerekir. Diğer önemli müzeler; Addis Ababa müzesi, Kral 2.Menelik müzesi (üstteki resim), Etnoğrafya müzesi, Zooloji tabiat tarihi müzesi ve Meskel meydanında Kızıl Terör müzesidir.
  
Meskel Square: Bole caddesinin sonunda Addis Ababa’nın kalbi Meskel meydanı vardır. Hemen yanında fuar merkezi bulunur.

Kiliseler: Şehir içindeki kiliselerin yapım yılları çok eski yıllara dayanır. Özellikle; Holy Trinity Katedrali (üstte), Medhane Alem Katedrali (altta), Entoto Maryam Kilisesi görülmesi gereken dini yapılardır.

  

Entoto tepesi: Entoto dağına 30 dakikalık bir araba yolculuğu ile çıkarken şehri sağ taraftan panaromik olarak seyredebilirsiniz. Yolculuk dağın zirvesinde Entoto Maryam Kilisesi’nde sona erer.

Sanat galerileri - hediyelik eşya: St Georgia Galeri’de hediyelik eşya ve tablo satın alabilirsiniz. Daha uygun fiyata bu işi halletmek isterseniz meşhur “Chiromeda Market” sokağına gidilmeli. Sıkı pazarlıkla fiyatlar yarıya düşer.

Anwar Camii: Addis Ababa’da küçük ölçekli pek çok cami vardır ancak en önemli cami Anwar Camiidir.

Africa Union: Afrika Birliği’nin Başşehri’ne gidip de merkez binasının önünde bir hatıra fotoğrafı çektirmemek olmaz.

Yakın mesafede parklar:
Şehir merkezine yarım saat uzaklıktaki “Berhan Ethiophia Cultural Center” ve “Menagesha Suba Forest Park” da hem maymunları hem de kabile evlerini görebilirsiniz.


Addis Ababa dışına çıkmayacaksanız ve “Buraya kadar geldim hiç değilse aslan göreyim” derseniz Lion Zoo’ya gitmeniz gerekir. Doğa meraklılarına Gulele Botanik Bahçesi ve Debre Zeyit gölü tavsiye edilebilir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR