55. ETİYOPYALININ YABANCIYA BAKIŞI



Etiyopya’da 2 farklı insan yapısı var. Az bir kısım yurt dışında eğitim görmüş, kendini yetiştirmiş, vizyon sahibi, özgüveni yüksek, iş adamları, üst düzey bürokratlar, bakanlar… Bunlarla ortak bir noktada buluşmak ve anlaşmak çok kolay... Ve diğerleri; yurt dışı görmemiş, yabancı ile hiç teması olmamış, kendi iç dünyasında yaşayan alt düzey memur, özel sektör çalışanları, sokaktaki vatandaş, bakkal manav gibi küçük esnaf… 

Addis Ababa’ya ilk gittiğim 2010 yılında, yerel halk yolda, beyaz insan görünce dönüp tekrar bakardı, beyaz insanlar ekstra itibar görürdü. Örneğin bir alışveriş yeri girişinde yerel halkın üzeri aranırken, beyaz insanları aramadan içeri sokarlardı. Ancak beş yıl içinde gelen yabancıların sayısı o kadar artı ki özellikle başkentte artık beyaz insanlar onlara farklı gelmemeye başladı.

Her Afrika ülkesinde olduğu gibi Etiyopya’da da belirgin Çin hakimiyeti var. Sokakta göreceğiniz üç yabancının iki tanesi Çinlidir. Özellikle inşaatlardaki Çinli çalışanların kendi ülkelerinde aldıkları hapis cezalarını Afrika’da çalışarak tamamladığı biliniyor. Bu insanların dükkanlarda hırsızlık yapması, sergilediği basit tavırlar, yaşanan nahoş olaylar, yerel halkın beyaz insanlara bakış açısını değiştirdi.  2014 yılı itibarıyla Etiyopya hapishanelerinde yaklaşık 2.500 Çinlinin olduğunu öğrenmiş ve şaşırmıştım. Etiyopyalı kadınla evlenmiş Çinli erkek ve çekik gözlü siyah tenli çocukları olan aile görmek artık çok sıradan bir manzara.

Yabancı olarak yatırım yapıp 500 Etiyopyalıya iş imkanı sağlıyorsunuz. Hatta bu insanlar iç piyasada iş bulamazken, sizin firmanızda en az 2 katı ücrete iş bulup çalışıyor. Ancak bu fabrikalarda çalışan beyazlar iş yerinde veya dışında her türlü basitliği yapmakta. Paranın  gücü, genç kızların beyazlara sempatik bakışı, yerel genç erkekleri oldukça rahatsız etmekte. Sokakta 50-60 yaşında beyaz erkeklerin 18 yaşında yerel kızlarla el ele dolaşması artık çok normal bir manzara. Doğal olarak sokaktaki delikanlı “Beyazlar geldi, yatırım yaptı, 500 kişiyi işe aldı” şeklinde değil, “Beyazlar geldi ve kızlarımızı elimizden aldı” diye düşünüyor. İş adamı olarak siz “Burada yatırım yaptım saygı göreceğim” derken yıllar içinde bu saygının belirgin şekilde azaldığını hissediyorsunuz.

Ev sahipleri evlerini yabancılara evlerini 10 kat fazla fiyata kiraya veriyorlar. Ama aynı ev sahibi “yabancılar gelmeden önce 5 Birr olan ekmek, yabancılar geldikten sonra 10 Birr’a çıktı” diyebiliyor. Kendi gelirinin 10 kat artmış, lafını etmiyor, ekmeğin 2 kat artmasını dert ediniyor.

Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

5. DİL