52. DÜNYACA ÜNLÜ ETİYOPYALILAR


KITAW EJIGU (1948-2006):
Etiyopya’nın ilk havacılık bilimcisiydi. 1966’da Makine Mühendisliği eğitimini tamamladı. 1972’de Hiroşima Üniversitesi'nde Otomotiv Mühendisliği bölümünü bitirdi. Daha sonra ABD’ne taşındı. 1979’da işletme dalında yüksek lisans derecesi aldı. Kaliforniya'daki Northrop Üniversitesi'nde uzay aracı sistemleri mühendisliği alanında doktora yaptı. NASA’da sistem bilimci olarak çalıştı. 1978’de NASA’nın 2 teknolojik buluşunun altına imzasını attı. Etiyopya'da siyasi değişim sağlama çabalarıyla da tanındı. Halkına duyduğu derin endişe ve sevgiden dolayı, sonraki yıllarında vizyon sahibi bir lider olarak hizmet etti. Ana muhalefet partisi olan Etiyopya Ulusal Birleşik Cephesi'ni kurdu. Vizyon sahibi liderliği ve kişisel başarılarından dolayı milyonlarca takipçi saygısını kazandı. 2006 yılında yere düşerken başını çarptı, 6 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybetti.
    
            
ABRAHAM VERGHESE:
Etiyopya’nın uluslararası ünde yazarı ve aynı zamanda Tıp profesörüdür. 1955 yılında doğdu. 1974’de Derg rejimi nedeniyle tıp tahsilini yarıda bırakarak yurt dışına çıktı. Madras Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1983’de Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, sonra Boston Şehir Hastanesi'nde çalıştı. Uzun yıllar AIDS li hastalarla ilgilendi. İlk kitabı “Ülkem–Bir doktorun öyküsü” dür. İkinci kitabı “The tennis partner-Dostluk ve kaybın öyküsü” uyuşturucu tutsağı bir tenisçinin hikayesini anlatır.

2002'de  Teksas Sağlık Bilimleri Merkezi'nde Tıbbi Beşeri Bilimler ve Etik Merkezi'nin kurucu direktörü oldu. 2007 yılının sonlarında Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne, Tıp Teorisi ve Uygulaması ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı olarak atandı.

Stone of Stone” adlı ilk romanında, Etiyopya'da çarpıcı bir siyasi değişim dönemini anlattı. Yazıları, makaleleri; New York Times, Forbes, The Daily Beast ve The Wall Street Journal'da yayınlandı.

        
 MARCUS SAMUELSON:
Dünyaca ünlü aşçıdır. 1971’de doğdu. İsveçli bir aileye evlatlık olarak verildi. İsveç’de Göteborg Mutfak Enstitüsünden mezun oldu. 2000 de Etiyopya’daki biyolojik babasını ve kardeşlerini buldu. Onlara her türlü desteği verdi.

2003’de “New York City’nin en iyi şefi” ödülünü kazandı. Hem İngilizce hem de İsveççe olarak yayınlanan yemek kitapları yazdı. 2006’da yazdığı “Yeni Mutfağın Ruhu” adlı kitabı ile “En iyi uluslararası yemek kitabı” ödülünü kazandı.

2009 yılında Barack Obama’nın ilk devlet yemeğinde “misafir şef” olarak görev yaptı. Pek çok TV kanalında yemek programı sundu. Halen İsveç Mutfak Sanatları okulunda profesör olarak, New York Mutfak Eğitimi Enstitüsünde danışman olarak görev yapmakta ve kendi restorantlarını işletmektedir.


LIYA KEBEDE:
Etiyopya’nın uluslararası üne sahip pek çok bayan manken ve fotomodeli vardır.  Liya Kebede bunlar arasında en ünlüsüdür. 19 yaşında Gucci defilelerine çıktı. Dünyaca ünlü kozmetik ve giyim markalarının reklam yüzü oldu. 2001 yılında Vouge dergisi Liya Kedebe için özel sayı çıkardı.

Gelila Bekele, Anna Geteneh, Lydia Asghedom, Gate Maya Haile, Mearg Tereke, Tahounia Rubel, Hayat Ahmed Mohammed, Sarah Nuru da dünyaca ünlü Etiyopyalı fotomodeller olarak sayılabilir. Gate Maya Haile, ünlü şef Marcus Samuelson ile evlenmiştir.


TEDDY AFRO:
Asıl adı Tewodros Kassahun Germamo olup, ülkenin en sevilen şarkıcısıdır. Geleneksel Etiyopya stilleri ile pop müziğini harmanlamıştır. Yaptığı her albüm satış rekorları kırmıştır. 2005 yılında satış rekorları kıran  “Yasteseryal” şarkısı iktidardaki yolsuzluğu eleştiren sözleri nedeniyle hükumet medyada yayınını yasakladı. Halen Amerika’da yaşamaktadır.

Uluslararası üne sahip diğer Etiyopyalılar olarak;
Yönetmen ve film yapımcısı “Haile Gerima”, Roman yazarı “Dinaw Mengestu”, Şair ve Sanat yönetmeni “Tsaye Gabre Mehdin”, Tarihçi yazar “Tadesse Tamrat”, Ressam Heykeltraş “Alexander Boghossian”, Müzisyen “Tilahun Gessesse” yi sayabiliriz.


Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

5. DİL