27.DİN

Nüfusun dini dağılımı konusunda farklı yayınlarda farklı yüzdeler verilmektedir. Nüfusun yaklaşık % 40-45'i Ortodoks’tur ve özellikle Amhara ve Tigray bölgelerinde yoğundur. Ortodoks ve Müslümanlara ilaveten;  % 15–18 Protestan, % 3 Katolik, % 2 Yerel dinler, % 2 diğer dinler olduğu tahmin edilmekte. Müslüman nüfusun genel nüfusa oranı, resmi kaynaklara göre % 30, halkın söylemine göre % 40. Ülkenin doğusuna gidildikçe Müslüman nüfus yoğunluğu artıyor.

Ticaret hayatında Müslümanların, devlet yönetiminde ise Hristiyanların hakimiyeti vardır. Bakanlar Kurulunda Müslüman bakan sayısı bir veya en fazla ikiyi geçmez. Cami yapımı için devlet yer vermez, şahıs kendi yerini bağışlar, devlet izin verirse Müslüman iş adamları tarafından yapılan bağışlarla inşaat yapılır. Kilise yapımı için arazi devlet tarafından verilir, yapımında da devletin kısmi mali desteği olur.

Etiyopyalı Müslümanlar ezan okununca mümkün olduğu kadar çabuk namazını kılmak ister. Namaz vakti geçmiş ise, kaza namazı kılmaz. “Peygamber efendimiz namazını hep vaktinde kılardı, hiç kaza namazı kılmazdı” derler. Camilerde vaaz veren imamların elinde yaklaşık 1,5 metre uzunluğunda ağaçtan asa bulunur. Konuşmanın ateşlendiği anlarda bu asa sert bir şekilde yere vurulur.

Sahibi Hristiyan olan minibüs ve otobüslerin arka camlarında, ticarethanelerin girişlerinde, İsa ve Meryem ana resimleri ile Haç görebilirsiniz. Ancak hiçbir Müslüman kendi minibüs ve iş yerine herhangi bir dini sembol asmaz.

Özellikle son 10 yılda, Kur-an ve Müslümanlık adına baskılar vardır. Camilerde devletin istediği türde vaaz vermeyen imamlar, internette ve gazetelerde yazı yazanlar hakkında sert uygulamalar yapılmakta, özellikle bazı camilerde Cuma namazlarının kılınması engellenmekte veya namaz çıkışı polis ile cemaat arasında hiç hoş olmayan sert olaylar yaşanmakta. Müslümanlığın bizim inandığımız şekilde olmadığı öne sürülmekte, alternatif Müslümanlık yapısı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu durum Müslüman yerel halkta tepkiye neden olmaktadır. 

Camilerin içinde ve bahçesinde Etiyopya bayrağı yoktur ama kiliselerin içinde ve bahçesinde bol miktarda Etiyopya bayrağı asılıdır. Uzaktan gördüğünüzde resmi devlet dairesi zannedersiniz. Devlet politikası olarak bilinçaltına “Etiyopyalı Hristiyandır” ın işlenmesidir. 

Kiliselerin de kendi içlerinde farklı yapılanmaları vardır. Her kilisenin cemaati farklıdır, bir kiliseye giden başka kiliseye gitmez. Her kilisenin bir sponsor iş adamı vardır. Bu kişi, o kilise cemaatinin bütün sıkıntılarıyla ilgilenir, borç verir, yardım eder. Bir kilisenin ne kadar kayıtlı cemaati varsa o kadar itibarı olur. Kiliseler arasında cemaat transferi sık rastlanan bir durumdur. Örneğin bir kiliseye devam eden birinin çok borcu varsa, bu bilgiyi alan diğer kilisenin sponsor iş adamı bu kişiyi çağırıp konuşur, kendi kilisesinin cemaatine dahil olması şartıyla onun borçlarını öder. 

Etiyopya’da Hristiyan dini törenlerinin bir kısmı festival havasında geçer ki buna da ayrı bir konu başlığı altında değineceğiz. İlerideki yıllarda Etiyopya da olası bir iç karışıklığın fitili din veya bölgeler üzerinden çok rahat ateşlenebilir. 

Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER