30.EVLAT EDİNME ORGANİZASYONLARI



Etiyopya’dan her yıl binlerce çocuk yabancılar tarafından evlat edinilerek yurt dışına götürülür. Organizasyonlara kiliseler aracılık eder ve bundan gelir sağlar.  Yurt dışından gruplar halinde gelen aileler, bir kaç gün Etiyopya’yı gezdikten sonra, çocuklarla bir ortamda buluşturulur. Aileler burada istedikleri yaş ve cinsiyette çocuk beğenir. Gerekli ödemeler yapıldıktan sonra yasal işlemler bir günde tamamlanır ve aileler yeni çocuklarını yanlarına alıp ülkeden ayrılırlar. Çocuğun ailesi hayatta ise yapılan ödemenin yaklaşık 500 doları ailesine verilir. Asgari ücreti 30 dolar olan (tabi iş bulursa) bir yerde 1,5 yıllık çalışma karşılığı olduğu düşünülürse, fakir ailelerin çocuklarını vermesi çok zor bir şey değil.


Etiyopya çocukları inanılmaz derecede sıcakkanlı ve sevimlidir. Restoranda yan masada oturan çocuğa el sallayın, hemen karşılık verir, elinizle gel işareti yapın, hemen kalkıp yanınıza gelir, kucağınıza çıkar. Hiçbir şekilde yabancılık hissetmez. Bu nedenle oraya çocuk almak için gidip de almadan dönen yoktur herhalde.

Transit yolcusu çok fazla olan “Addis Ababa - İstanbul” arası THY uçuşlarında beyaz ailelerin yanında Etiyopyalı bu bebeleri gördükçe içim sızlardı. Bu çocuklar büyüyünce beyaz ebeveynlerine kendi ailelerini soruyordur mutlaka. Cevap olarak onlara ne söyleniyor acaba? Yıllar sonra merak edip gerçek annesini arayanlar var mı? Arasa da bulabilir mi? Ortalama insan yaşının 55 olduğu bir ülkeden söz ediyoruz.  Angelina Jolie’nin de yıllar önce Etiyopya’dan evlat edindiğini biliyoruz.


Bu çocukların, bebelerin ne kadarı gerçek anlamda evlat olarak yetiştiriliyor? Organ mafyası, terörist guruplar bu işlere de el atmış mıdır? Bilemiyorum. Neden olmasın?

Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER