29.ETİYOPYA YAHUDİLERİ - FALAŞALAR


Falaşalar olarak bilinen Beta Israel cemaatini oluşturan Etiyopyalı Yahudilerin yüzde 85’i, halen 120 bin kişilik nüfusuyla İsrail’de yaşıyor (*). Etiyopya dilinle “Sürgündekiler” anlamına gelen “Falaşalar”, bir yandan kimliklerinin savaşını vermeye diğer yandan hayatta kalma mücadelelerini sürdürmeye devam ediyor.

İsrail Krallığı M.Ö.720 yılında Asurlular tarafından yıkılınca kabileler dağılmış ve izleri kaybolmuştu. Kendilerini kayıp kabilenin torunları sayan Etiyopyalı Falaşaların Yahudi olduğunu, 1862 de Sorbonne Üniversitesi’nden Profesör Joseph Halevi’nin bölgede yürüttüğü bir çalışma ortaya koydu. Avrupalı Yahudiler o dönemde bu bilimsel delilleri kabul etmedi ve siyahî Yahudileri kendinden saymadı. Avrupalı Yahudiler (Sefaradlar), 1920 ye kadar Falaşalarla temasa geçmekten kaçındı. Daha sonra İsrail Yüksek Mahkemesi’nde alınan bir kararla bu kişilerin Yahudilikleri resmiyete geçirildi.

Falaşaların hangi soydan geldikleri konusunda farklı tezler var; Bunlardan birincisi; Beta İsrail, Dan’ın kayıp İsrailli kabilesi olduğu. İkincisi; Kral Solomon ve Kraliçe Sheba'nın oğlu Menelik'in torunları olabileceği. Üçüncü tez; Yüzyıllar önce Yahudiliğe dönüşen Etiyopyalı Hıristiyanların ve putperestlerin torunları olma ihtimali. Dördüncü tez; M.Ö. 586 da İsrail’den Mısır'a kaçan Yahudilerin torunları olabilecekleri.
1974 sonrası komünist dönemde, ellerindeki bütün araziler devletleştirildi ve onbinlerce Falaşa bir anda fakirleşti (**). Derg rejimi ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi arasındaki yoğun çatışmalar da Falaşalar için hayatı zorlaştırdı. 1977-1983 arasında altı bin Falaşa, gizli hava ve deniz operasyonlarıyla İsrail’e taşındı. 1984 de onbin kadar Falaşa İsrail’e gitmek için yola çıktı. Dört bini Sudan’daki mülteci kamplarında açlık ve salgın hastalıklardan can verdi. Sağ kalanlar “Musa Operasyonu” ile hava yoluyla İsrail’e taşındı. 24 Mayıs 1991’de “Süleyman Operasyonu” ile 14.324 kişi bir gecede İsrail’e taşındı. Bu operasyonda İsrail Havayolu (El Al) 747 uçağı 1.122 yolcuyla “bir kerede en fazla yolcu taşıma” konusunda bir dünya rekoru kırdı.
         
(*) S.S.Kayma-Etiyopya Yahudileri-Time Türk-24/5/2012
(**) www.jewishvirtuallibrary.org






Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER