34.MUSON YAĞMURLARI


Etiyopya, bulunduğu yer dolayısıyla muson yağmurları almasına açıktır. Haziran ortası hafiften başlayan ve ara sıra yağan yağmurlar, özellikle temmuz ve ağustos ayında hızını arttırarak aralıksız devam eder. Eylül ayında şiddeti azalır, ara sıra durur. Eylül sonunda yağmurlar biter. 

Şehir merkezlerinde taşkınlar görülür. Etiyopya’da genelde görülen zemin cinsi bitki toprağı kıvamında olduğundan boş arazilerde yağan yağmurlar kısa sürede toprak tarafından emilir. 
Etiyopya’ya 2.gidişim haziran ayı sonlarındaydı. Kafede otururken yağmur başladı. Birazdan geçer diye bekliyorum. 15 dakika, yarım saat, bir saat. Yağmur azalacağına hızlanıyor. Baktım yağmurun duracağı yok, bende şemsiye yok,  otel 500 metre ileride… Kafe önünde telefon kontürü satan çocukla yaklaşık 40 cent’e anlaştım, şemsiyesiyle beni otele kadar götürdü. İşte muson yağmurları ile ilk tanışmam..


Yoğun Muson yağmurları, kuşların yuva yapma tekniğinde değişikliğe sebep olmuş. Kuşlar bu duruma uygun bir yaşam sürmeye alışmış. Yuvalarını yağmurdan korumak amacıyla alttan girişli olarak yapıyorlar.

Deniz seviyesinden 2.500 m yüksekte bulunan Addis Ababa’da yılda 2-3 defa dolu yağışı ile karşılaşabilirsiniz. Yıl içinde sıcaklık 15-25 derece bandında seyreder.  Deniz seviyesinden 2.500 metre yükseklikte sivrisinek yaşamaması da başkentte oturanlar için güzel bir şans.

Denizden 1.600 metre yüksekteki Dire Dawa’da 20-30 dereceler, Harar bölgesinde ise 20-35 dereceler yıl içindeki en düşük en yüksek hava sıcaklıkları olur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER