35.ÜLKE İÇİNDE SEYAHAT

Etiyopya’da bir şehirden diğerine kara yolu ile gitmeniz pek akıllıca bir iş değildir. Otobüs ve minibüsler çok eskidir ve şoförler aşırı hızlı araba kullanır. Normalde 1 saatlik yolu 40 dakikada tamamlarlar. 
Seyahat sırasında, yoldan uçuruma yuvarlanmış, ağaca çarpmış, takla atmış kamyon ve otobüsleri seyrederken şoförünüz de size daha önce kaç kere kaza yaptığını, ölen yolcularını, şans eseri nasıl kurtulduğunu iftiharla anlatır.
Yolculuklarda yol kenarındaki evlerin bazılarında dış duvara monte edilmiş tabaklar, bazılarında da bahçeye çakılmış sopalara geçirilmiş bardaklar görürsünüz. Bardak varsa; “Buradan su veya içecek satın alabilirsiniz” ,tabak varsa “Burada yemek var” anlamındadır.
Uçakla iç hat uçuşlarında, kalkış saatinden en az 2 saat önce hava alanında olmanız gerekir. Kalkış zamanından 1 saat önce hareket eden uçak olabilir.  İç hat uçaklarında koltuk sıra numaraları 11 den başlar, yani 11. sıradan çek-in yaptıysanız en önde oturursunuz. İç hatlarda aynı koltuk numarasının 2 ayrı yolcuya verilmiş olması sık karşılaşılan durumdur, “Ne olur ne olmaz” deyip uçağa erken binip yeri kapmanız akıllı bir davranıştır. 

İki kişi Addis-Ababa’dan Dire-Dawa’ya gidiyoruz. Çek-in yaptık 30A-30B. Uçağa bindik, arkaya doğru yürüyoruz. 25 -  26 - 27 - 28 derken 29 da koltuklar bitti. Bizim sıra no 30, tercüman dedi “Abi ne yapalım?”, 29 a oturduk. Birazdan o sıranın sahipleri geldi, yerimizden kalkmadık, hostes geldi; “Sizin yeriniz burası değil” dedi. Ben de kendisine “Neresi?” diye sordum. Allahtan uçakta boş koltuklar vardı, adamlar başka koltuklara ayrı ayrı oturdular. Uçak tam dolu olsa ne olacaktı, biz nerede gidecektik? 
                     


Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER