10. HABEŞİSTAN - OSMANLI İLİŞKİLERİ



Cengiz Orhonlu’nun kitabında Osmanlı – Habeşistan ilişkilerini ayrıntılı bilgi ve belgelerle anlatmıştır (*). Bu detaylı kitabı özetlersek;

O tarihlerde Habeşistan, Mısır’ın güneyinden Mozambik’e kadar uzanan, bu günkü Somali, Eritre, Etiyopya, Sudan ve Kenya’yı içine alan geniş bir coğrafyadır.  Habeş, Arapçada köle anlamına gelmektedir ve Habeşistan “Köleler ülkesi” anlamında kullanılmaktadır.

Yavuz Sultan Selim’in 1517 yılında Rıdaniye savaşını kazanması ile Memluk devletini ortadan kaldıran Osmanlı Devleti, Kızıldeniz sahilindeki topraklara hakim olmaya başlar. O tarihlerde Hindistan-Kızıldeniz arasındaki deniz ticareti Portekiz donanmasının kontrolü altındadır. Ticaret; köle, altın ve baharat ağırlıklı olarak devam etmektedir. Sultan Selim’in Selman Reis’i Cidde Sancakbeyi olarak atamasından sonra Kızıldeniz’de Osmanlı-Portekiz donanma savaşları yaşanır, ancak ilk yıllar Portekiz’in üstünlüğüne sahne olur.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1555 yılında tesis edilen Habeş Beylerbeyliği’ne Mısır kökenli Özdemir Paşa atanır. 1557 yılında, günümüzde Eritre sınırları içinde olan Massawa limanın ele geçirilmesi, Kızıldeniz’deki Portekiz üstünlüğünün Osmanlıya geçmesi yönünde atılan ilk adım olur. Özdemir Paşa 1560 da ilerleyen yaşı ve yakalandığı hastalık nedeniyle vefat eder ve cenazesi daha sonra oğlu tarafından Massawa’da yaptırılan türbeye nakledilir. Halen bu türbe ziyarete açıktır.

Osmanlı’nın Özdemir Paşa ile başlayan Habeşistan macerası, zaman zaman genişleyerek, zaman zaman daralarak uzun yıllar sürer. 1565-1575 yıllarında Habeş kralının Portekiz’den Osmanlıya karşı yardım istemesi dışında ilişkiler genelde dostane bir şekilde devam eder. Aynı dönemde Osmanlı da, Habeşistan kralına karşı Harar emiri 4.Muhammed ile işbirliği yaparak bölgede yayılmaya başlar. Bugünkü Sudan topraklarında kurulan Func Devletiyle  önemli çatışmalar yaşanır. 17.yüzyılda Harar bölgesi, Eritre ve Kuzey Somali sahil kesimleri Osmanlı İmparatorluğu topraklarıdır.

1875 yılında Süveyş kanalının açılması ile İngilizlerin Mısır ve Sudan üzerinde imtiyaz hakları istemeleri ve hatta bu bölgelere yerleşmeleri, İtalyan, Rus ve Fransızların bu coğrafya ile ilgilenmeleri artarak devam eder. 2.Abdülhamit döneminde İngilizlerle Mısır’da yaşanan, Osmanlı–İngiliz gerginliği uluslararası bir sorun haline gelir. Doğal olarak Osmanlı için öncelik artık Mısır’dır.

Habeşistan Hükümdarı Fasiladas’ın 4.Mehmed’e 1650 yılında gönderdiği name, Osmanlı ile Habeşistan arasındaki ilk diplomatik belge olarak kabul edilir ki bugün bu belge ne yazık ki kaybolmuştur.     

2.Menelik’in İtalya ile yaşanan 1.savaş öncesinde 1889 yılında 2.Abdülhamid’e elçi gönderdiği, ülkesinde bulunan Müslümanların tamamen serbest bir şekilde ibadetlerini yaptıklarını, Hristiyan tebaa aile eşit şartlarda muamele gördüğünü, Elçisi Ato Josef aracılığıyla bildirir. Bu belge Osmanlı saray arşivlerinde kayıtlı olarak gözükmektedir, ancak ne yazık ki, yakın zaman önce bu belge de kaybolmuştur. 1905 yılında Osmanlı Vekiller Meclisinin, cami tamirleri için Habeşistan’a 4.000 lira gönderdiği de yine aynı arşivlerde vardır.

1913 yılında Harar Baş Şehbenderliği Addis Ababa’ya nakledilir. O tarihlerde Habeşistan da bulunan Osmanlı tebaasının Yemen’deki iç karışıklık nedeniyle gelenler olduğu bilinmektedir. 1917 yılında 1.Dünya Savaşı sırasında Habeşistan’da yaşanan iç krizler, Habeşistan Saltanat naibi Lic İyasu’nun Osmanlı devletine meyletmesi, bunun üzerine burada bulunan İngiliz, Rus ve Fransız elçilerinin onun aleyhine yürüttüğü kampanyalar ve Osmanlının savaştaki durumu nedeniyle 1917 yılında son Osmanlı Baş şehbenderi (Maslahatgüzarı) Mazhar beyin siyasi faaliyetlerinin sonu olur. İstanbul ile Baş Şehbenderlik arsındaki irtibat tamamen kesilir.
                                          
Harar bölgesine gönderilen Osmanlı askerinin bu bölgeyi benimsemesi ve askerlik bittikten sonra buraya yerleşmesi, evlenip aile kurması bilinen konular. Bu şehirde çok sayıda Osmanlı dönemi binası, bütün ilgisizliğe rağmen halen ayakta durmaktadır.




(*)Osmanlı İmparatorluğunun güney siyaseti – Habeş Eyaleti – Cengiz ORHONLU – TTK - 1974

Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER