3. BÖLGELER VE ETNİK YAPI





Federe sistemi ile yönetilen Etiyopya 9 adet eyaletten oluşur ve her eyaletin başkenti ve bayrağı vardır.
Tigray (Başkent: Mekele)
Afar (Başkent: Semera)
Oromiya (Başkent: Finfinne)
Amhara (Başkent: Bahir Dar)
Gambella (Başkent: Gambella)
Harari (Başkent: Harar)
Somali (Başkent: Jigjiga)
Benishangul-Gumuz (Başkent: Assosa)
SNNP (Başkent: Awassa)
Ayrıca 2 adet özerk şehir (Addis Ababa ve Dire Dawa) vardır.
Eyaletlerin hepsinin Başbakanı, Bakanlar kurulu, Addis Ababa ve Dire Dawa şehirlerinin özerk yapısı içinde Bakanlar kurulu, bütün bunların üzerinde, ülkenin tamamını yöneten Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar Kurulu bulunur. Ülke genelinde 70 şehir, 600 ilçe ve 28.000 köy vardır. Yerel dilde ilçeler “Woreda”, mahalleler “Kebele” olarak adlandırılır.

Tigray bölgesi yıllardır ülke yönetiminde etkilidir. Ülkenin kurtarıcısı ve kurucusu, ilk Cumhurbaşkanı Meles Zenawi de Tigraylıdır. Ülke nüfusunun % 12 sini teşkil eden bu bölge insanı genelde kendilerini diğer bölge halklarından daha üstün görür. Bir Tigraylı dünyaya geldiğinde kaşına bıçakla çift çizgi çekilir. Çizilen bu bölgede artık kaş çıkmaz. Bu onlar için bir ayrıcalık gösterisidir.

Oromiyalılar da aynen Tigraylılar gibi kendilerini üstün görür. Oromiya hem alan hem de nüfus olarak ülkenin en büyük bölgesidir. Genel nüfusun % 40 ı Oromiya bölgesinde yaşar. Oromiya, başkent Addis Ababa’yı çevreleyen bir konumdadır.
Bölgeler arası rekabetin geçmiş dönemlerde husumete dönüştüğü de biliniyor. Yıllar önce Eritre’de ayrı bir eyalet konumunda iken Etiyopya’dan ayrılmış ve uzun süreli bir iç çatışmaya neden olmuştur. Bu konuya ayrıca değineceğiz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER