4. COĞRAFYA


Etiyopya, doğu Afrika’da, “Afrika’nın boynuzu” olarak adlandırılan bölgededir. Komşuları; Somali, Kenya, Güney Sudan, Sudan, Eritre ve Cibuti’dir. Emperyal devletlerin, ileride anlatacağımız oyunlarıyla ülkenin Hint okyanusu ve Kızıldeniz’le olan bağlantısını kesilmiş.
Ülkenin jeolojik yapısı, bitki türleri, hayvan türleri görülmeye değer güzelliklerdedir. Ülkede mevcut 7.000 çeşit bitki türünün 700 adedi sadece Etiyopya’da görülür. Mevcut 272 çeşit hayvanın 31 adedi sadece Etiyopya’ya özgüdür. Ülkedeki 862 adet kuş türünün 16 adedi sadece Etiyopya’da görülebilir (*). Ülkede 9 milli park vardır.

8 milyon yıl önce gelişimini tamamladığı hesaplanan, dünyanın en uzun vadilerinden olan Rift vadisi ülkenin kuzeydoğusundan güney batısına kadar devam eder. Uzunluğu 9.600 km olan bu vadinin 6.000 km si Etiyopya sınırları içindedir. Vadinin genişliği ise yer yer 30 ila 100 km arasında değişir. Vadinin adı kaşif John Walter Gregory tarafından 1893 yılında konulmuştur.

Vadinin Afar bölgesi kısmı; “Afar üçgeni” olarak adlandırılır. 150.000 km2 lik Danakil Çölü ve deniz seviyesinden 148 m aşağıda “Danakil çöküntüsü” bu bölgededir. Dünyada deniz seviyesinden en düşük nokta burasıdır. Bölge tam bir jeoloji müzesi konumundadır. Milyonlarca yıllık tektonik geçmişi vardır (**). Sülfür ve kükürtlü hidro-metal havuzlarının turuncu, sarı, mavi, yeşil renklerden büyüleyici manzarası vardır. Bu bölgede sıcaklık yıl içinde 40 ila 60 derece arasında seyreder.



Bölgedeki Erta Ale yanardağı en son 2005 yılında faaliyete geçmiş ve sonucunda 41 km uzunluğunda 6 m genişliğinde yarık meydana getirmiştir. Bilim adamları ileride bu yarığın büyüyerek bir deniz haline geleceğini tahmin etmektedir.



 Etiyopya’nın en yüksek yeri denizden 4.550 m yüksekteki Simien dağları da bu vadidedir. Dağ, trekking meraklılarının popüler bir uğrak noktasıdır. Çok geniş bir alana yayılmış vahşi yaşam alanıdır.



Nil nehri; Mavi Nil olarak Etiyopya’dan, Beyaz Nil olarak Uganda’dan doğar.  Tana gölü, Mavi Nil’in doğduğu göldür.




 
Gölün hemen yanındaki 200 metre genişliğindeki şelaleden dökülür, ülke içinde 800 km yol kat ettikten sonra Sudan sınırını geçer, Sudan’ın başşehri Hartum’da Beyaz Nil ile birleşip Nil Nehri adını alır ve Mısır’dan Akdeniz’e dökülür.  Tana gölü, Bahir-Dar şehrine yakındır. Denizden 1.800 m. yükseklikte olup yüzölçümü 2.156 km2 dir. Tana gölündeki adalarda bin yıl önce yapılmış kilise ve rahibe okulu halen faaliyettedir. Adadaki ağaçların göle girip çıkan dalları enteresan görüntüler oluşturur.


Burada önemli bir ayrıntı şudur; Etiyopya ile İngiltere arasında 1902 yılında yapılan anlaşma (***) gereği Etiyopya, Nil'in akışını değiştirecek herhangi bir yapıyı yapması için İngiltere’nin onayını almak zorundadır. Benzer bir anlaşma 1929 yılında İngiltere, Uganda ve Etiyopya arasında da imzalanır. İngiltere bundan sonra bu anlaşmaları Mısır üzerinde bir baskı unsuru olarak kullanmaya başlar.  İngiltere isterse Uganda ve Etiyopya’da su tutma kapasitesi yüksek baraj yapımına aynı anda onay verip, Nil nehrini iki veya üç yıl kurutabilir. Mısır için “Nil=Hayat” olduğuna göre, böyle bir durumda Mısır’ın düşeceği durumu bir düşünelim. Filistin’in sadece İsrail ve Mısır’la kara sınırı ve Akdeniz’e kıyısı var. İsrail zaten denizden geçişi engelliyor. Geriye tek kalan seçenek Mısır’la olan kara sınırı. Şimdi anlıyor muyuz; Mısır niye Filistin’e malzeme geçişine izin vermiyor, niye İsrail ne derse onu yapıyor? Ülkeler programlarını bir yıl üzerinden değil elli veya yüz yıl üzerinden yapıyor.

Mavi Nil üzerinde yapımı devam eden Rönesans barajı, Mısır ile Etiyopya arasında ciddi bir krize neden oldu. Mısır, Etiyopya’ya baraj yapımı için İsrail’in destek verdiğini, bunu ülkelerini Filistin’e karşı baskı yapmak için bir silah olarak kullandığını iddia ederken, Etiyopya ise Mısır‘ın Nil sularını İsrail’e sattığını, baraj yapımına da bu nedenle karşı çıktığını söyledi.

Rönesans Barajı tamamlanınca; üretim kapasitesi açısından Afrika’da birinci, dünyada yedinci büyük baraj durumuna gelecektir.

 (*) www.ethiopia.gov.et
(**) Geotourism in Ethiopia - A.ASRAT / M.DEMISSIE / A.MOGESSIE
(***) Sınır aşan sulardaki yönetim zorunluluğu bağlamında Etiyopya - Mısır ilişkisi ve Büyük Rönesans Barajı - A.AYDIN - www.dergipark.gov.tr




Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER