12. 2.MENELİK DÖNEMİ (1889 - 1913)


Etiyopya tarihinde önemli bir yeri Kral 2.Menelik devri tutar. İmparator Yohannes'in 1889 Mart'ındaki ölümünden sonra, Shewa Menelikli Prens Menelik, Etiyopya İmparatoru olunca ve Addis Ababa’nın sırt bölgesini Başkent Entoto olarak ilan eder. Menelik, daha sonra hakimiyetini ülkenin güneyi ve doğusuna doğru genişletir.
Aynı yıllarda İtalyan’lar önce halen Eritre sınırları içinde olan Assab limanını, devamında da 350 yıldır Osmanlı’nın elinde olan Massawa liman bölgesini ele geçirir. İtalya 1889 yılında Habeşistan kralı 2.Menelik ile Ucciali anlaşmasını yaparak Habeşistan üzerinde himaye hakkını tesis eder ve buna dayanarak 1893 de Massawa’dan güney ve batıya doğru yayılmaya başlar. Bu yayılmacı tutum karşısında 2.Melenik ile İtalyan’lar arasında itilaf çıkar ve 1896 yılında İtalyanlar 20.000 asker ile Habeşistan’a girer. Ancak yapılan savaşta bozguna uğrayıp tekrar Massawa bölgesine çekilir. İtalyanlar yenilgiye rağmen bölgede politik üstünlüğünü devam ettirir. Zanzibar sultanı ile anlaşır, ayrıca Mogadişu liman bölgesini ele geçirir, 1905 yılında İngiltere ile İtalya anlaşır ve bölgede “İtalya Somalisi” kurulur.

2.Menelik, Başkenti Entoto'dan halen Etiyopya'nın başkenti olan Addis Ababa'ya taşır. Addis Ababa'da okullar ve hastaneler kurulur, Fransızların yardımıyla Addis Ababa'yı Cibuti'ye bağlayan demiryolu inşaatına başlanır. Habeşistan ile Sudan arasında sınırları çizen ilk anlaşma 1902 de 2.Menelik döneminde Addis Ababa’da imzalanır. İlginçtir, bu anlaşmada Sudan adına imzayı İngiltere atar. 1913 yılında Menelik, sağlık sorunları nedeniyle ölür. Yerine 13 yaşındaki torunu Lij Yasu (Iasu) geçer.


Adwa muharebesini resmeden bu eser, imparator 2.Menelik (sol üst köşede) ve Etiyopya kraliyet ordusunun, İtalyan sömürgeci güçleri mağlup etmesini anlatıyor. Tablo, H.L. Lettler tarafından 1974 yılında British Museum’a verildi ve halen orada sergileniyor. Eseri kimin yaptığı ise bilinmiyor. Dikkatli bakınca; resmin kenarına, kırmızı boyayla ressamın eğri büğrü bir çerçeve oturttuğu fark ediliyor. Eserin 1940 yılı civarında yani İtalya-Habeşistan savaşının en kanlı döneminde yapıldığı düşünülüyor.

Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER