19. REFORMCU BAŞBAKAN - ABIY AHMED ALI



Ülke genelinde yaşanan kaos ortamı ve gösteriler sonrası istifa eden Hailemariam Desalegn den sonra 2 Nisan 2018 tarihinde Başbakan oldu. 1976 yılında Müslüman baba ve Ortodoks annenin çocuğu olarak doğdu. Çok eşli babasının 13. çocuğudur. 2001 yılında Addis Ababa Microlink Bilgi Teknolojisi Kolejinden, 2011 de Yönetim ve Liderlik Fakültesinden mezun oldu. 2017 yılında doktorasını “Sosyal Sermaye ve Etiyopya'da Geleneksel Çatışma Çözümü” ve “Jimma Bölgesi’nde Dinler Arası Çatışma” konulu çalışmalarıyla tamamladı. 3 kız ve 1 evlatlık erkek çocuk sahibidir.

1991 de Derg yönetiminin devrilmesinden sonra, Assefa Tugayı’nda askeri eğitim aldı. 1993 de  Etiyopya Ulusal Savunma Kuvvetleri'nde istihbarat ve iletişim bölümlerinde çalıştı. 2008-2010 arasında Bilgi Ağı Güvenliği Ajansı başkanlığı, 2015-2016 yıllarında Bilim ve Teknoloji Bakanlığı görevini üstlendi. Siyasi kariyerine ODP (Oromo Demokrat Partisi) üyesi olarak başladı  ODP'nin merkezi komitesinin bir üyesi ve EPRDF İcra Kurulu'nun kongre üyesi oldu. 2015'ten 2018 e kadar Oromia Bölgesi'nde ve özellikle Addis Ababa çevresindeki yasadışı arazi kapma faaliyetlerine karşı şiddetli mücadelenin temel isimlerinden biri olarak anıldı.

Şubat 2018'de Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn istifasını açıkladı. Bu aynı zamanda EPRDF Başkanlığı görevinden de istifa ettiği anlamına geliyordu. Etiyopya siyasetinde yazılı olmayan bir kural olarak, yeni EPRDF Başkanı bir sonraki Başbakan oluyor. EPRDF Başkanı iktidar koalisyonunu oluşturan dört partinin (ODP, ADP, SEPDM, TPLF) de başkanlarından biridir.

Nisan 2018'de göreve başlayan Abiy hükümeti, demokratik özgürlük anlamında çok büyük adımlar attı, ülkenin siyasi manzarası hızla değişmeye başladı. Binlerce siyasi tutuklu, Ginbot 7 liderleri Andargachew Tsege, Berhanu Nega, terör suçlamasıyla ölüm cezasına çarptırılan Cumhurbaşkanı Mulatu Teshame Wirtu ve diğer 575 tutuklu affedildi ve serbest bırakıldı.

Ekonomik politikalarda değişikliğe gidildi. Devlete ait işletmelerin kısmen veya tamamen özelleştirileceğini, Etiyopya Havayolları, telekomünikasyon, elektrik ve lojistik sektörlerinde devlet tekellerinin sona erdirileceğini açıkladı.

Dış politikada, Etiyopya-Eritre çatışmasına son verilmesi için 2000 yılında imzalanan Cezayir Anlaşması şartlarına uyduğunu ve tartışmalı sınır şehri Badme’yi Eritre’ye devretmeyi kabul ettiğini açıkladı. Barış girişimi Eritre tarafından kabul gördü, 20 yıl aradan sonra ilk resmi görüşme Haziran 2018'de Eritre Dışişleri Bakanı  ve delegasyonunun Addis Ababa ziyareti ile oldu. Görüşme sonrası “Barış ve Dostluk Ortak Bildirgesi” imzalandı. Buna göre doğrudan telekomünikasyon, karayolu ve havacılık bağlantılarını yeniden açılması,  Massawa ve Asseb limanlarının Etiyopya tarafından kullanımı sağlandı.

23 Haziran 2018’de Meskel Meydanında toplanan kalabalığa yaptığı konuşmanın hemen ardından oturduğu yerin sadece 17 metre uzağına el bombası atıldı. İki kişi öldü, 165'den fazla kişi de yaralandı. 

Ekim 2018'de yeni kabine yapılanışı ile, ilk defa kadın Cumhurbaşkanı seçildi ve kabinede ilk defa Savunma Bakanlığı ve Barış Bakanlığı koltukları kadınlara devredildi.

(*) www.ethiopia.gov.et

Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER