9. UZAK TARİH


Dört milyon yıl önce, Etiyopya'nın Welo Eyaletinin en doğusundaki Hadar yakınında bir göl olduğu ve yüzyıllar içinde bu gölün tamamen kuruduğu tespit edilmiş durumda. Paleoantropologlar 1974'te "Lucy'nin fosilleşmiş kalıntılarını ortaya çıkardı (*).  Yeryüzünde bulunan en eski insan kalıntısı Lucy, 130 cm boyunda, 30 kilo ağırlığında olduğu tahmin edilen bir kadına aittir ve Addis Ababa’da Ulusal Müzede sergilenmektedir. 1974 yılında The Beatles “Lucy in the sky with diamonds” şarkısı ile bütün dünyada popülerdi, aynı tarihte bulunan 3,2 milyon yıllık fosil de bu isimle anılmaya başlandı.



Hayret edilecek şekilde burada flaşlı bir fotoğraf makinası ile fotoğraf çekmek, öz çekim yapmak serbesttir. Böyle bir değer Avrupa’da olsa flaşsız fotoğraf çekmeye bile izin verirler mi? Müzenin bodrum katında; Lucy’nin yanı sıra, yaşı milyon yılın üzerinde olan pek çok insan ve hayvan fosilleri de sergilenmektedir.



Müzenin 1. katında kabile dönemlerine ait savaş silahları görülebilir.



Güney Amerika’da yapılan Dünya kupası maçlarında seyircilerin sürekli çalarak dünyaya duyurduğu geleneksel borusu “Vuvuzela” kabile dönemi müzik aletleri arasında sergilenmektedir.



Etiyopya’ya ilk kez gelen dostlara aşağıdaki resimde görülen bu yay şeklindeki ahşapların ne işe yaradığını sorardım ve bilen hiç olmazdı. Bunlar eski dönemde yastık olarak kullanılıyormuş.



Ekmek kesme tahtasına çok benzeyen bu ahşap, yaklaşık 30 sene önceye kadar okullarda defter olarak kullanılıyordu. İlkokulda öğrenciler buna yazı yazar, dolunca da cam, metal veya taş yardımıyla yazılanları kazır ve temizlenen yüzeye tekrar yazı yazarlardı.




Müzenin giriş katında ise yakın dönem tarihini, Habeşistan tarihinde iz bırakan krallardan biri olan 2.Menelik’in tahtını, eski kralların taç, kılıç ve giysilerini görebilirsiniz.




Bu coğrafyada bilinen en eski krallık D’MT (Damot) Krallığı M.Ö.8-M.Ö.4 yüzyılları arasında hüküm sürdü. Bu krallığın çökmesiyle, M.Ö.4-M.S.1 yüzyılları arasında bölgede daha küçük krallıklar kuruldu. M.S.1. yüzyılda ise Axum İmparatorluğu bölgede birliği yeniden sağladı. Gücünü Kızıldeniz’in karşı kıyısında Yemen’e kadar taşıdı. Axum krallığı 960 yılına kadar devam etti. Krallığın sona ermesiyle, aynı coğrafyada; Tigray, Harar, Sudan, Somali bölgelerinde birçok krallık kuruldu, yıkıldı, birbirleriyle yıllarca savaştı.

Etiyopya’nın bilinen tarihi M.S.11. y.y.da Zagwe hanedanı ile başlar ve 1270 yılına kadar devam eder. Zagwe hanedanını yıkan Amharalı Solomonic hanedanı; 1270-1737 yılları arasında ülkeyi yönetir. Ülkenin adı artık Shoan Amhara İmparatorluğu’dur (**).  Sonraki yıllarda da ülke yönetiminde prens ve prensesler görülür. Yönetim; 1855-1868 yılında Tewodros hanedanı (2.Tewodros), 1868-1871 arası tekrar Zagwe hanedanı, 1871-1889 arasında Tigray hanedanı (4.Yohannes) ile devam eder. 1889 da 2.Menelik’le birlikte yönetim tekrar Solomonic hanedanına geçer. Tam olarak ispatlanmış olmasa da; Solomonic hanedanı köklerinin Hz.Süleyman ve Saba melikesi Belkıs’a kadar uzandığını iddia eden bir tez de vardır.

Ülkede birçok kiliselerin yapım tarihinin M.S.300 lü yıllara kadar indiği biliniyor. Bu kiliselerin çoğu UNESCO koruması altına altındadır.


(*) Ethiopia – C.A.GILLESPIE – Chelsea House – 2003

(**) www.ethiopia.gov.et


Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER