16. MELES ZENAWI

   

Komünist dönemin gerilla savaşı ile sona erdirilmesi ve bugünkü Etiyopya’nın kurulmasında en önemli pay Meles Zenawi’nindir. Tigray’da doğmuştur. Babası Tigraylı, annesi Eritreli olup, 8 yıllık eğitimini 5 yılda tamamlar ve liseyi burslu olarak Addis Ababa’da okur(*). Addis Ababa üniversitesinde tıp tahsiline devam ederken 1975 yılında Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF)’ne katılır. 1985 de TPLF başkanı, devamında da Etiyopya Halk Devrimci Demokratik Cephesi (EPRDF) başkanı olur. 20 Mayıs 1991 de Addis Ababa’ya yürüyen ve mevcut iktidarı deviren EPRDF gerilla kuvvetlerinin başında yer alır.




1991–1995 arasında Cumhurbaşkanı olarak görev yapar. 1995 yılında partisinin seçimleri kazanmasıyla Etiyopya Başbakanı olur ve 2012 yılında hayatını kaybedene kadar bu görevde kalır. Ülke dış dünyaya, yabancı yatırımcıya Meles Zenawi’nin Başbakanlığı döneminde açılır. Cumhurbaşkanlığı sırasında yarım bıraktığı eğitimini tamamlar. 1995 de Birleşik Krallık Açık Üniversitesinden İşletme yüksek lisansı ve daha sonra da Hollanda Erasmus Üniversitesinden İktisat yüksek lisans eğitimi alır. Kendisi gibi gerilla olan Azeb Mesfin ile evlenir. 3 çocuğu olur.

     

20 ağustos 2012 de tedavi gördüğü Brüksel’de vefat edince, ölümü yaklaşık 1 ay kadar halktan saklandıktan sonra açıklanır. Naaşı Addis Ababa’ya getirildiğinde muazzam bir kalabalık tarafından karşılanıp devlet töreniyle defnedilir.


(*) www.meleszenavi.com

Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER