15. KIZIL TERÖR (1974 - 1991)


Haile Selassie dönemi, 1974 de askeri darbe ile sona erer. Darbe sonrası Etiyopya Sosyalist Geçici Askeri Hükumeti kurulur. Yeni yönetim artık Solcu siyasetçilerin etkisi altında kendisini Etiyopyalı bir devrimin öncüsü olarak gören Derg'in Geçici Askeri İdari Konseyi (PMAC) dir. Aralık 1974'te Etiyopya'nın Sosyalist bir devlet olduğu ilan edilir ve “Önce Etiyopya”  adı altında bir devrimci reform programı başlatılır. Yüzlerce yıllık monarşi Mart 1975’te resmen kaldırılır. Dönemin sembolü olan anıt Addis Ababa’dadır.



Ocak 1975'te Derg, tüm Bankaları ve Sigorta şirketlerini kamulaştırır ve ülkedeki hemen her önemli şirketin kontrolünü ele geçirir. Devamında bütün topraklar kamulaştırılır. Şubat 1977'de, Derg'in başkan yardımcısı Albay Mengistu Haile Mariam, askeri idare konseyindeki rakiplerini öldürür ve kendisini Devlet Başkanı ilan eder. Artık insan avı dönemidir. Şüpheli olarak görülen siviller, gazeteciler, muhalif grup üyeleri ve destekçilerinin öldürdüğü “Kızıl Terör” başlar. Sadece Addis Ababa'da onbinlerce kişi öldürülür. Ülke genelinde bu sayının 400.000 olduğu tahmin ediliyor. 1984 yılında, giderek genişleyen kuraklıklar kıtlığa neden olur ve 600.000 kişi açlıktan hayatını kaybeder. “Falaşalar” olarak ileride bahsedeceğimiz Etiyopya Yahudileri de bu baskı yönetiminden fazlasıyla nasibini alır.








Derg'in baskıları ve siyasi başarısızlıkları ülke içinde muhaliflerin çeşitli adlarda örgütlenmesine neden olur. Derg Cuntası, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nden (TPLF) ve Oromo Kurtuluş Cephesi'nden (OLF) en belirgin biçimde, etnik temelli büyüyen bir muhalefetle karşı karşıya kalır. SSCB’nin geniş çaplı siyasi ve askeri desteğine rağmen Derg, bu hareketleri önleyemez.  SSCB 1980'lerin sonlarında çökme sürecine girince Derg rejimine desteği azalır. Mengistu Haile Mariam 1989'da kendisine karşı bir darbe girişiminden kurtulur. 1991 yılında Etiyopya Halk Devrimci Demokratik Cephesi (EPRDF) nin gerilla savaşı ile başa çıkamaması nedeniyle iktidarı kaybeder ve Zimbabwe ye kaçar ve bir daha Etiyopya’ya geri dönmez. Bu süreçte öldürülen önemli kişilerin fotoğrafları, işkence aletleri, hücreler, kemikler ve kafatasları “Kızıl Terör”  müzesinde sergilenmektedir.



28 Mayıs 1991 de bugünkü Etiyopya devleti kurulur. Derg dönemi yöneticileri yargılanır ve hayatta kalan üyeleri için idam kararı verilir. Ancak bu uygulanmaz, 20 yıl hapis yattıktan sonra 2011 yılında serbest bırakılırlar. 2. Dünya Savaşı sonrasında BM’ye devredilen ve 1951 yılında Etiyopya’ya bırakılan Eritre, 1991 yılına kadar Etiyopya’nın bir parçası olarak kalmıştır. Komünizmden kurtulma sürecinde, 1991 yılında, Habeşistan’ın Kızıldeniz’e kıyısı Eritre bölgesi bağımsızlığını ilan eder, devamında 1993 de yapılan halk oylaması ile Etiyopya’dan ayrılır. Bu durum, Etiyopya’nın denizle bağlantısının kalmaması demektir. Etiyopya ile Eritre arasında sınır savaşları yaklaşık 10 yıl daha devam eder, uluslararası güçlerin tampon bölge uygulamasıyla sona erer. 

Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER