11. MÜSLÜMAN KRAL - NECASHI ASHAME


Axum krallığı M.Ö.100 – M.S.1100 yılları arasında devam eder. Krallık M.S.400 yıllarında Hristiyanlığı kabul eder.  600 lü yıllarda Axum Krallığına bağlı Yemen valisi Ebrehe, ordusuyla Mekke’yi yıkmak ve ganimetleri fillerle Yemen’e taşımak için yola çıkar. 4.000 fil ve 300.000 Habeşli ile Mekke’ye yaklaşırken Ebabil kuşlarının hücumuna uğrar. Çok büyük sürüler halinde gelen Ebabil kuşları taşıdıkları taşları ordunun ve fillerin üzerine bırakır. Ordu dağılır, filler kaçar, Ebhere yaralı olarak canını zor kurtarır.  Kur’an-ı Kerim’de “Fil Suresi” nde anlatılan konu budur.

Müslümanların ilk Hicret’i sadece Mekke’den Medine’ye olmadı. 615 yılında bir kısım sahabe de Hz. Muhammed’in “Orada, ülkesinde hiç kimseye zulmedilmeyen bir hükümdar bulunmaktadır. Oraya gidin ve Allah içinde bulunduğunuz durumdan bir çıkış yolu gösterinceye kadar o doğruluk ülkesinde kalın” sözleriyle karşı kıyıya geçer. İlk kafilede dördü kadın toplam onbeş sahabe Habeşistan’a hicret eder.

Zamanın Axum kralı Necashi Ashame, sahabeleri çok iyi karşılar, dini vecibelerini yerine getirmelerine izin verir.  Bunun üzerine 2.gurup sahabe de aynı yere Hicret eder. Hicretin 7.yılında Hz. Muhammed, Necashi Ashame’ye 2 mektup gönderir. Bunlardan biri, muhacirlerin Mekke’ye geri gönderilmesi içindir. Diğer mektupta ise Necashi Ashame’yi İslama davet eder.

Necashi Ashame bu daveti kabul eder ve karşı bir mektup göndererek İslamı kabul ettiğini bildirir. Sahabeleri gemiyle Arabistan’a gönderirken aralarında kendi oğlunun da bulunduğu Müslümanlığı kabul eden bir gurup Habeşliyi de gönderir. İslama karşı kalbinde oluşan sevgi üzerine Maide suresinin 82.ayeti nazil olur. Kral Necashi Ashame 630 yılında öldüğünde gıyabında cenaze namazını bizzat Hz. Muhammed tarafından kıldırılır ki bu gıyaben kılınan ilk cenaze namazıdır.

Tigray’da Mekele şehrinin 60 km dışında olan Necashi türbesi ve bahçesindeki 12 sahabenin mezarı 2013 yılında TİKA tarafından restore edilmiştir.



Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER