18. ETİYOPYA'DA MUHALEFET - GINBOT 7





Andargachew Tsige ve Berhanu Nega tarafından 2008 de kurulan muhalefet siyasi örgütüdür. Hedefini “Siyasi otorite, ülke halkının özgür iradesi ve seçime dayalı barışçıl ve demokratik süreç olarak tanımlar. Yerel takvim de Ginbot ayının 7.günü, uluslararası takvimde 15 Mayıs tarihidir. 2005 yılında yapılan yerel seçimlerde muhalefet partisi, Başkent Addis Ababa’da seçimleri ezici bir oy farkıyla kazanır. İktidar partisi seçim sonuçlarını kabul etmez ve belediyeyi muhalefete teslim etmez. Bunun sonucunda başlayan protestolara, devlet güçlerinin sert müdahalesi olur. 15 Mayıs günü 193 gösterici, asker ve polis kurşunları ile öldürülür. Seçilen Belediye Başkanı Berhanu Nega, Belediye Meclis Üyeleri, üst düzey muhalefet parti mensupları ve gazeteciler tutuklanarak 18 ay hapis cezasına çarptırılır. 18 ayın sonunda serbest kalırlar ancak artık onlar için ülkede barınma imkanı yoktur. Her biri farklı ülkelere gitmek zorunda kalırlar. Muhalefet ALEJE (Etiyopya’da özgürlük, Eşitlik ve Adalet İttifakı) adlı bir koalisyon oluşturur. 2018 yılı ortasına kadar Ginbot 7, İktidardaki Etiyopya hükumeti tarafından terör örgütü olarak kabul edilir. 2018 yılında Başbakan Abiy Ahmed Ali bu kanunu iptal eder ve muhaliflerin ülkeye dönmesinin önünü açar.

(*) www.ginbot7.org


BERHANU NEGA:

Hareketin lideri Berhanu Nega 1958 yılında doğdu. 1977 de Derg rejimine karşı isyancılara katıldı. EPRDF (Etiyopya Halk Devrimci Demokratik Partisi)  içindeki bölünme sonrası, EPRDF'deki cinayetleri açıkça eleştirdiği için gözaltına alındı. Birkaç ay sonra serbest bırakıldı ve ABD'de siyasi sığınma hakkı verilene kadar iki yıl Sudan'da yaşadı. Üniversite eğitimini ve doktorasını New York’ta tamamladı. 1994 de ülkesine döndü ve ticaretle uğraşmaya başladı. 2005 seçimlerinde CUD partisi, Addis Ababa belediye meclisindeki 138 sandalyenin 137 sini kazandı. Partinin seçilen konsey üyeleri belediye başkanı için bir seçim yaptı ve Berhanu’yu belediye başkanı olarak seçti. Ancak iktidar partisi şehri teslim etmeyi reddetti ve sonunda Berhanu ve partinin tüm liderlerini hapse attı. 

18 ay hapis yatan sonra Berhanu ülkeyi 2007 yılında terk etti ve ABD de Bucknell Üniversitesi ekonomi bölümünde  ders vermeye başladı, 2015 de profesör oldu. ABD’deyken Ginbot 7 adında yeni bir siyasi platformu kurdu. Platform Etiyopya ve yurtdışında binlerce taraftar topladı ve halen Etiyopya'da özgürlük ve demokrasi için mücadele eden muhalefet guruplarından biri olmaya devam ediyor.  



     
BIRTUKAN MIDEKSA:


Etiyopya’da demokratikleşme yönünde cesur adımlar atan ve bu uğurda makamını mevkiini terk eden, uzun süre hapis yatan, ancak inandığı davadan dönmeyen Birtukan Mideksa’dan da söz etmemiz lazım. 1974 yılında doğdu. Addis Ababa Üniversitesi Hukuk fakültesini bitirdi. Harward Üniversitesi Kamu yönetimi alanında yüksek lisansını tamamladı. Ülkesinde hakim olarak görev yaptı. Daha sonra “Gökkuşağı Etiyopya – Demokrasi ve sosyal adalet hareketi” ne katıldı. 2005 seçimlerinde meclisin üçte birini aldılar ancak hükumet bu parti yöneticilerini yolsuzlukla suçlayarak hepsini 18 ay süren hapisle cezalandırdı.

Verdiği onurlu mücadele, yaşı ve cinsiyeti ile kıyaslanınca bir anda “halk kahramanı” olmasını sağladı. 28 Aralık 2008'de Birtukan yeniden tutuklandı. 2007'deki affı iptal edildi ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Uluslararası Af Örgütü Aralık 2009'da Birtukan'ın hapsini "haksız ve politik" olarak niteledi. Örgüt, Etiyopya hükümetinden Birtukan’ın serbest bırakılmasını talep eden uluslararası bir kampanya başlattı. Meles Zenawi’ bu duruma uzun süre karşı çıktı ancak, uluslararası baskılar sonucunda 6 Ekim 2010'da Birtukan serbest bırakıldı.

Başbakan Abiy Ahmed Ali’nin Nisan 2018'de başlattığı reformlar sonrası Birtukan, Kasım 2018'de Etiyopya'ya geri döndü. 23 Kasım 2018'de Etiyopya Ulusal Seçim Kurulu (NEBE) başkanlığına seçildi. Başbakan Abiy Ahmed Ali, Birtukan Mideksa'yı aday gösterirken, onu hukukun üstünlüğüne saygılı olarak nitelendirdi ve seçim kurulunda ihtiyaç duyulan güven, bağımsızlık ve tarafsızlığa sahip olarak niteledi. ''O bütün Etiyopyalıların eşitliğine inanıyor'' dedi. Birtukan’ın mücadelesi tam olarak Ginbot 7 içinde değildir. Ancak onlara paralel bir davranış sergilemesi açısından bu bölümde ele alınmıştır.








Bu blogdaki popüler yayınlar

14. İTALYAN İŞGALİ (1936 - 1941)

53. KOMİK VE İLGİNÇ ANILAR

59. ETİYOPYA'DA GEZİLECEK YERLER