23.KAHVE SEREMONİSİ
Sert içimli Etiyopya kahvesi geleneksel bir törenle misafire
ikram edilir. Her evde kahve seremoni takımı mutlaka bulunur. Yere
serilen bir örtü üzerine, seremoni takımları yerleştirilir. Önce çiğ kahve
odun veya odun kömürü ateşinde kavrulur. Kavrulan kahve “zenezena” denilen
havanda dövülür. Bu işlem devam ederken ateşinin üzerinde kilden yapılmış bir
testi içinde su kaynatılır. Havanda dövülmüş kahve, kaynamış su ile
karıştırılıp “cini” denilen küçük fincanlarla servis yapılır. Birer fincan
içildikten sonra isteğe göre 2.ve 3.fincanlar doldurulur. Kahve seremonisi
yaklaşık 30 – 40 dakika sürer.
İkram
edilen ilk porsiyon “Abol”, ikinci porsiyon “Tona” veya “huletega”, üçüncü
porsiyon “Bereka” veya “sosetega” olarak adlandırılır. Muhasebeci kızımız,
kendi evinden ofisimize getirdiği takımlarla bize bu seremoniyi yapmıştı. Hilton
oteli lobisinde günün her saatinde bu seremoniyi görebilirsiniz.